Current Affairs 13th June, 2018

1.The 22nd edition of the trilateral naval exercise “Malabar 2018” has started between India and which of the following countries?

[A] Russia and Japan
[B] Japan and United States
[C] Nepal and Bangladesh
[D] Vietnam and United States
Answer: B

2.As per which inter-connectivity project, the Government of India (GoI) has launched 5,000 Wi-Fi Choupals in villages?

[A] Project Insight
[B] e-Kranti
[C] BharatNet
[D] BHIM
Answer: C

3.Which country to host the first military exercise of the BIMSTEC group focusing on counter-terrorism?

[A] India
[B] Nepal
[C] Bangladesh
[D] Thailand
Answer: A

4.Which app has been launched by the Ministry of Railways to expedite & streamline passenger grievance redressal?

[A] Rail Sathi
[B] Rail Dost
[C] Rail Madad
[D] Rail Neer
Answer: C

5.Which state is hosting the 2nd India-US colloquium on Earth Observations and Sciences for Society and Economy?

[A] Tamil Nadu
[B] Uttar Pradesh
[C] Maharashtra
[D] Goa
Answer: D

6.Which technical committee has been constituted by the Union government to look into jobs data calculation?

[A] K D Jha committee
[B] TCA Anant committee
[C] Kumar Swamy committee
[D] K K Nayak committee
Answer: B

7.Which state government will launch awareness programme “Sanskar” against superstition?

[A] Uttar Pradesh
[B] West Bengal
[C] Assam
[D] Kerala
Answer: C

8.The Central Government has launched which Yoga Day Contest to generate awareness regarding benefits of Yoga at workplace for women?

[A] #YogaFor10to6
[B] #YogaFor9to5
[C] #YogaFor10to5
[D] #YogaFor9to6
Answer: B

9.What is the theme of the 2018 World Day against Child Labour?

[A] End Child labour In supply Chains
[B] Generation Safe & Healthy
[C] In conflicts and disasters, protect children from child labour
[D] No to child labour – YES to quality education!
Answer: B

10.The Dassam Falls is located across which tributary of the Subarnarekha River in Jharkhand?

[A] Dulang River
[B] Raru River
[C] Garru River
[D] Kanchi River
Answer: D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *